En el marc del 5è Fòrum Jove de Pego, organitzat per la Regidoria de Joventut del consistori, 18 joves pegolins han assumit un repte apassionant, transformar cinc somnis en projectes viables. Cinc perfils ficticis, inspirats en realitats juvenils diverses, van servir com a base per posar en pràctica els coneixements adquirits en emprenedoria elemental durant la jornada participativa.
Una taula informativa dissenyada específicament per al fòrum, que recollia eines, recursos i principis essencials per a l’emprenedoria juvenil. A partir d’aquesta guia, els joves van treballar en grup per analitzar les carències, oportunitats i suports institucionals que podrien accedir per avançar cap al seu objectiu.
Entre els somnis destacats, es trobava el de Toni de 19 nou anys, que volia aconseguir el seu primer treball i ser independent; o el d’Islam, de 18 anys, amb ganes de fer voluntariat i intercanvis internacionals per inspirar-se. Miriam, de 20 anys, vol estudiar Psicologia a distància i muntar el seu propi negoci, mentre que Alex, de 24 anys, ja ven samarretes online i somia en convertir la seua marca en una gran empresa. Finalment, Carla, de 27 anys, vol crear una eco-pastisseria al seu municipi. El fòrum no sols ha permés que els joves proposaren solucions a aquests reptes, sinó que ha reforçat la importància de l’acompanyament institucional, les xarxes de suport associatiu i la formació contínua per fer realitat nous projectes professionals.
El Fòrum Jove de Pego ha volgut consolidar la seua aposta per una joventut activa, participativa, creativa i amb capacitat transformadora. I amb aquest objectiu, Verónica Deambrosio, fundadora i formadora de l'Escola de Joves Emprenedors de la Marina Alta( la EJE), destaca la importància que els joves desenvolupen un pensament crític. Segons ella, cal entendre que passem el 70% del nostre temps treballant i que, si aquesta tasca no ens resulta emocionant díficilment es transformarà en un projecte de vida. Els joves han de saber que "el mercat és el rei", és a dir, és qui mana i per tant cal fer una investigació prèvia molt significativa. També han de tenir molt clar per què volen emprendre: si ho fan per il·lusió o només per diners. És fonamental conéixer quines són les pròpies competències i habilitats, i fer una anàlisi realista per detectar les mancances formatives i saber com cobrir-les. Una idea clau que cal tindre present, segons Deambrosio, és que no existeix el risc zero: qualsevol inversió comporta un cert risc.
Per a conéixer millor com invertir, comptàrem amb l'explicació d'Alicia Carbonell, tècnica de l’Ajuntament de Pego i responsable ADL a l’oficina local del Centre de Recuperació Econòmica de la Marina Alta ( CREAMA). Carbonell explicà quins són els primers passos per a desenvolupar un pla d’empresa; des de redactar una carta de presentació per a sol·licitar una subvenció, fins a preparar l’estudi de viabilitat econòmica i financera, el pla de màrqueting o l’anàlisi de recursos humans. Carbonell destacà que qualsevol projecte necessita almenys un 20% de capital propi. Si bé, tot i això, des del mateix CREAMA, en este cas, existeixen línies de microcrèdit que poden arribar fins als 30.000 euros essent que un 6% d’aquests microcrèdits tenen un marcat caràcter social. Tanmateix esmentà les ajudes destinades a fomentar la contractació.
Joves emprenedors, projectes europeus i premi d’aventura
Des de l’Associació de Joves Empresaris de la Marina Alta (JOVEMPA), Marina Folqués ha posat en valor la importància de les xarrades cooperatives i les estructures d’ajuda entre iguals, com ara els espais de networking. Aquestes trobades, segons ha destacat, afavorixen la creació de sinèrgies, permeten que les empreses compartisquen experiències i faciliten que els nous emprenedors coneguen de primera mà el funcionament intern d’altres negocis. A més, ha subratllat la necessitat d’impulsar infraestructures com els coworkings per donar suport al teixit empresarial emergent.
La regidora responsable municipal de Projectes Europeus, Laura Castellà, ha aprofitat l’ocasió per donar a conéixer dos projectes orientats al jovent, dels quals ha estat beneficiari l’Ajuntament de Pego amb la mediació del INJUVE i en el marc del programa Erasmus+. Especialment, una iniciativa centrada en la digitalització i tecnificació dels processos productius de les empreses on el jovent pot trobar noves oportunitats laborals.
Com a cloenda de l’acte, la regidora de Joventut, Paula Orihuel, ha fet entrega d’un premi d’aventura a la jove Andrea Català, qui ha resultat guanyadora del sorteig celebrat durant la jornada. El premi consistix en una experiència de barranquisme aquàtic per a dues persones, un símbol de l’emprenedoria com a repte.